duminică, 21 iunie 2015

Banca Naţională a României si creditele neperformante

Banca Naţională a României (BNR) anunţă că pregăteşte, până la sfârşitul acestei luni, un plan de acţiune pentru reducerea poverii creditelor neperformante din sistemul bancar, implementarea fiind prevăzută să înceapă din a doua jumătate a anului, potrivit unui angajament asumat prin acordul cu FMI şi Comisia Europeană.

Planul vizează creditele neperformante imposibil de recuperat şi care au fost deja integral provizionate.

Prin strategie va fi stabilit rolul BNR în acest proces, precum şi responsabilităţile băncilor. De asemenea, vor fi adoptate schimbări ale reglementărilor prudenţiale pentru evitarea hazardului moral şi acordarea de stimulente pentru curăţarea oportună a bilanţurilor bancare de creditele nerecuperabile. Rata neperformantelor din sistem a crescut din nou în prima lună a acestui an, atingând un vârf de 22,3%, faţă de 18,7% în ianuarie 2013.

În opinia experţilor FMI, autorităţile au făcut prea puţin pentru a ajuta băncile să scape de neperformantele imposibil de recuperat, ceea ce întârzie relansarea creditării. “Autorităţile ar trebui de asemenea să trimită Parlamentului o lege a insolvenţei care să sprijine mai bine salvarea timpurie a firmelor viabile şi să grăbească ieşirea de pe piaţă a celor neviabile.”

Evident, lucrurile pregatite in acest fel de catre BNR nu sunt deloc straine de eterna criza financiara din tara balcanica numita Grecia. Se pare ca , dupa cum vor evolua lucrurile in continuare, locuitorii de acolo sunt un fel de masochisti, care vor sa atraga in jocul lor erotic intreaga Europa…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Corina Cretu pe locul I ?

Tocmai cand il laudam pe Ponta pentru ca o va pune Corina Cretu pe locul I pe lista de europarlamentare, ceea ce ar face din PRO Romania un...